Mycket negativ erfarenhet av NPF-utredning
Min vuxna dotter genomgick en NPF-utredning hos Nova och jag deltog som anhörig. Tyvärr blev vår upplevelse mycket negativ.
• Bemötandet under läkarbedömningen upplevdes som direkt olämpligt.
• Trots mycket tydliga ADHD-indikationer utforskades utvecklingshistorik och långvariga svårigheter inte på djupet, och Nova valde andra förklaringar.
• Utlåtandet innehöll flera felaktigheter som senare korrigerades. Trots det fick vi höra från enhetschefen att det ”måste ligga något i” dem.
• När vi bad om en tydlig motivering fick vi generella svar och hänvisningar till behandlarnas kompetens. Vi hänvisades också upprepade gånger till ARN, trots att ARN inte prövar tvister om utförande av hälso- och sjukvårdstjänster. För oss kändes det som att ansvariga chefer var mer upptagna av att försvara den ursprungliga bedömningen än av att faktiskt ta vår kritik på allvar.
• Nova framhöll återkommande att fyra oberoende bedömare hade landat i samma slutsats. Journalen visar att bedömningen granskats av den utredande psykologen, läkaren, psykologens handledare/enhetschef och därefter VD:n. För oss är det oklart på vilket sätt dessa bedömningar ska betraktas som oberoende.
• Nova erbjöd 2 000 kr i kompensation. Vi tackade ja till detta som en delkompensation, men efter fyra månader har pengarna fortfarande inte betalats ut.
Några månader senare gjorde min dotter en second opinion på en specialistmottagning. De tog del av Novas utlåtande, men erfarna specialister gjorde en självständig och fördjupad bedömning. Slutsatsen blev att ADHD-bilden var tydlig och diagnos sattes utan tvekan.
Är du en högpresterande och intelligent kvinna, särskilt om du också har en bakgrund med exempelvis ätstörning, ångest eller stress, skulle jag rekommendera att välja en annan mottagning.
Tillägg efter Novas svar:
Det är min dotter som genomgått utredningen, inte jag.
Att det skulle vara ”lättare” att ge en diagnos än att inte ge en är ett märkligt resonemang. En diagnos ska ställas när kriterierna är uppfyllda – inte för att det är lätt, och inte väljas bort för att man bedömer att det vore bättre för personen att inte få den.
Tre personer var inblandade i utredningen från början – läkaren, psykologen och psykologens handledare (= enhetschefen). Dessutom deltog en psykologassistent som pratade med mig som anhörig.
När handledaren/enhetschefen erbjöd en ny oberoende bedömning av en erfaren psykolog, som inte skulle känna till den tidigare bedömningen, kopplades VD:n in. Enligt journalen bestod denna granskning av att VD:n tog del av den befintliga bedömningen och instämde i den.
Jag har aldrig påstått att utfallet berodde på min dotters kön. Min poäng gäller risken att adhd missas hos högpresterande kvinnor.

Réponse de Nova Psykiatri