Bram Tierie
Namens: Lisa van der Lee & Bram Tierie, Haarlem (Archipelstraat 37)
Datum keuring: september 2025
Wij willen graag onze ervaring delen over de woningkeuring van ons huis aan de Archipelstraat 37 in Haarlem, uitgevoerd door Jeroen Vogt namens Homekeur.
Hoewel we begrijpen dat een bouwkundige keuring bedoeld is om kopers inzicht te geven in de staat van een woning, was de manier waarop deze keuring werd uitgevoerd en gecommuniceerd helaas zeer teleurstellend.
Tijdens de keuring viel ons direct op dat de toon van de inspecteur buitengewoon negatief en ontmoedigend was. Waar objectieve toelichting verwacht mag worden, werd vrijwel alles met een nadruk op mogelijke gebreken benoemd — ook punten die feitelijk niet klopten. Een concreet voorbeeld: in het rapport werd gesproken over mogelijk houtrot of opkomend vocht in de gang, terwijl daar een betonnen ondergrond ligt.
De kopers — een jong stel dat enthousiast was over onze woning — raakten hierdoor volledig het vertrouwen kwijt en hebben uiteindelijk van de koop afgezien. Zelfs hun aankoopmakelaar heeft hierover een officiële klacht ingediend bij Homekeur, omdat de toonzetting en inhoud van het rapport volgens hem niet in verhouding stonden tot de feitelijke staat van het huis.
Wij zijn zelf een jong gezin met twee kleine kinderen en door deze situatie hebben we maanden vertraging opgelopen in de verkoop, met dubbele woonlasten als gevolg.
De woning is inmiddels opnieuw verkocht aan andere kopers, waarbij een nieuwe keuring door een andere partij is uitgevoerd — ditmaal zonder enige noemenswaardige gebreken en met een duidelijk, objectief en professioneel rapport.
Wij willen benadrukken dat we het systeem van bouwkundige keuringen absoluut ondersteunen; het is belangrijk dat kopers weten wat ze kopen. Maar het is zorgelijk dat één te negatieve en deels onjuiste beoordeling zulke grote gevolgen kan hebben voor verkopers, kopers én makelaars.
Hopelijk neemt Homekeur deze feedback serieus en kijkt men intern naar de wijze van communicatie en verslaglegging, zodat toekomstige keuringen objectiever en zorgvuldiger verlopen.
5 septembre 2025
Avis spontané