Mijn ervaring: € 31.000 betaald, geen woning gekregen
Dit is mijn persoonlijke ervaring met Rita de Brabander / Ritamar.
Via haar (o.a. via de Second Home Beurs) ben ik in 2022/2023 in contact gekomen voor de aankoop van een kavel/woning in Jumilla (Spanje). Op basis van haar verhalen en presentaties heb ik besloten met haar in zee te gaan.
In totaal heb ik € 31.000 betaald in het kader van dit project, deels via de bank en deels contant. Er waren afspraken over de aankoop van de kavel en de bouw van een woning.
Uiteindelijk is er nooit een woning gerealiseerd: er is geen overdracht geweest, er is geen bouw gestart en er is feitelijk niets geleverd.
Omdat de financiering niet rond kwam, heb ik aangegeven van de aankoop af te zien en om terugbetaling gevraagd. Dat heb ik meerdere keren gedaan: via WhatsApp, in een persoonlijk gesprek en uiteindelijk via een formele sommatiebrief.
Ondanks al deze verzoeken heb ik geen terugbetaling gekregen. Mij wordt nu zelfs gezegd dat zij mij “niets verschuldigd” zou zijn.
Het contact voelde in het begin zo goed dat ik zelfs op meerdere beurzen voor haar heb gewerkt op de stand. Achteraf heb ik daar veel spijt van.
Er zijn bovendien opmerkingen gemaakt in de trant dat een eventuele rechtszaak voor haar “slechts zakelijke kosten” zouden zijn. Ik ervaar die houding en toon persoonlijk als intimiderend en ontmoedigend richting verdere stappen.
Ik ben inmiddels bezig met het voorbereiden van een aangifte en heb een uitgebreid dossier opgebouwd (contracten, betalingsbewijzen, WhatsApp, spraakberichten, video’s, sommatiebrief).
Op basis van alles wat ik zelf heb meegemaakt, zou ik anderen dringend adviseren om zeer voorzichtig te zijn, niets contant te betalen en alleen met dit soort partijen in zee te gaan als alles juridisch waterdicht en onafhankelijk gecontroleerd is.
My personal experience with Rita de Brabander / Ritamar is very negative. I paid a total of €31,000 for a plot/house in Jumilla (Spain). No house was ever delivered, no transfer, no construction, and despite repeated requests and a formal demand letter I have not received my money back.
I even worked for her at several fairs because the contact initially felt very friendly. Looking back I really regret that. I am now preparing to file a criminal complaint. Based on my experience, I would strongly advise others to be extremely careful.
21 novembre 2025
Avis spontané