Een verhaal .
Een verhaal .
Aan firma Renogom :
Opdracht : Het luchtgommen van een trap met 38 treden ,
Offerte sept 2025 : 1.524,75 € .
De werkman raadt het luchtgommen sterk af , vind je achteraf overal terug , de muren zijn bestoft en moeten opnieuw geschilderd worden …
Dus besloten om te schuren .
Achteraf : geen forfaitaire prijs meer , zet de deur open voor “willekeur” . Wat ook zo gebeurd is . Kan best dat dit het plan was.
De uitvoering :
In 4 dagen gespreid : 15,5 uren , een helper (de schoonzoon) 10,5 uren .
Ik heb gelukkig het uur van aankomst en vertrek genoteerd .
Want er werd onmiddellijk een factuur opgemaakt met betalingstermijn van 8 dagen !
De rekening is : 4.766,01 € : 5 uur decaperen en schuren aan 109,82€/ uur en 48 uur schuurwerk aan 87,85 €/ uur .
Neem dat ik de uren niet genoteerd had , ging de discussie over een bedrag van 4.766 € ,
De discussie :
Nadat ik vermeldde dat ik de uren genoteerd had was al vlug de reactie : “De toegestuurde factuur is fout !”
Gaat er gelijk bij mijn berekening 4 uren bijtellen , dus 19,5 uren en 10,5 van de helper , samen 30 uren
“De helper is ook zelfstandige en werkt aan hetzelfde tarief , nl. 87,85 € / uur , “ wordt beweerd .
Er volgt een factuur van 2.657,55 € te betalen voor 3 maart , nadien wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld ! De mail eindigt met : “Verdere communicatie is voor ons overbodig “ .
Ben niet akkoord , en vraag een eerlijk tarief voor de helper . Wordt niet op gereageerd .
Om de druk niet verder laten oplopen heb ik betaald de offerteprijs = 1.524,75 € en 210,30 € =1.735,05 € = het aantal uren gewerkt door Geert , de werknemer van Renogom incl. de opgelegde 4 uren die niet gepresteerd werden). De werkuren van de helper zijn niet gerekend omdat een uurtarief niet werd opgegeven .
Buiten het bericht dat het dossier werd doorgegeven aan de advocaat is het stil .
Samengevat :
- Het luchtgommen ontraden door een veelheid aan stof , moeilijk te verwijderen ,
- Akkoord om te schuren na het opsommen van de nadelen van het luchtgommen ,
- De offerte is niet verder geldig en er wordt gewerkt aan uurtarief ,
- Het uurtarief is niet meegedeeld , aan dit tarief had ik beslist toch te luchtgommen ,
- Heb gelukkig het aantal gewerkte uren genoteerd , zo niet was het een eindeloze discussie om het bedrag van 4.766 € naar beneden te brengen !
- Nu het aantal gewerkte uren plus 4 uur door Renegom afgedwongen betaald .
Besluit :
Onbetrouwbare firma , enkel uit om op een oneerlijke manier zoveel mogelijk te verdienen op kap van de naïeve , goed menende klant .Met een betalingstermijn van 8 dagen en over het aanvaarden van het werk door de klant is geen sprake ! Na 8 dagen al snel met een toeslag van 250€ voor te laat betalen . Dreigen met advocaat , gerechtsdeurwaarder… Lijkt eerder een incasso bureau dan een firma die trappen renoveert .De recensies op hun site zijn in schril contrast met deze op Trustpilot . Welke zijn echt ?
Het is een SABENA = SUCH A BAD EXPERIENCE NEVER AGAIN !
Nog dit : volgens de firma is het niet mogelijk de spijltjes te behandelen (foto links) en de baluster (foto rechts) is niet beter te behandelen , het was de idee van in blank hout te laten , had ik ook als “opdracht” zo meegegeven … In die toestand is het niet mogelijk het blank te laten . Met enkel een schuurmachine met ronde schuurschijf zijn de spijltjes niet te behandelen , het decaperen en met staalborstel is volgens de firma ook niet doenbaar .
Weer een ervaring rijker ! ik dacht het ongeveer allemaal gehad te hebben na 7 jaar renoveren maar dit kwam toch als een verrassing , je gaat ervan uit dat de aannemer correct is en in wederzijds vertrouwen het werk wordt uitgevoerd .
p.s.:heb intussen een offerte gevraagd aan een collega-luchtgommer om af te werken wat volgens Renegom niet mogelijk was .

Réponse de Renogom